Ni resipi yg ko mtk. Aku da upload dlm blog aku da....
KUAH KACANG
Bhn2 nye :
- 500 gm kacang tanah [ goreng n kisar ]
- 150 gm gula
- 80 gm garam
- 5 sm asam keping
- 1 liter air
- Minyak masak
Bhn menumis [ kisar semua skali ] :
- 120 gm cili kering
- 80 gm bawang merah
- 70 gm bawang putih
- 70 gm halia
- 60 gm lengkuas
- 5 batang serai
Cara membuatnye :
- Panaskan minyak dan tumis bhn2 tumisan sehingga wangi
- Kemudian tuangkan air dan kacau sehingga mendidih
- Masukkan kacang tanah yg telah dikisar ke dlm periuk dan kacau semula sehingga pekat
- Kemudian cmpurkan garam dan gula secukup rasa
- Hidangkan bersama nasi impit
SATAY
Bhn2 nye :
- 1 ekor ayam yg diambil isi dan dipotong dadu
Bhn perap
- Bawang merah [ dikisar ]
- 2 btg serai
- 2 cm lengkuas
- 2 sudu mkn serbuk jintan manis [ dikisar ]
- 2 sudu mkn serbuk jintan putih [ dikisar ]
- 2 sudu mkn serbuk kunyit
- 1 sudu mkn serbuk ketumbar
- 1/2 cawan gula/secukup rasa
- Garam secukup rasa
Peringatan : Tyme blend bhn perap jgn ltk air. Nnt x jd.
Cara membuatnye :
- Gaul bhn perapan bersama dgn isi ayam hingga rata. Biar semalaman.
- Pastu lau nk bakar, bakar la.
- Lau nk goreng pun blh jgk. Lau nk goreng, pas perap ko panaskan minyak n goreng ayam
smpai air nye kering.
- Setelah sejuk, cuck di lidi dan sedia di mkn.
P/S : Sebarang kekeliruan sila hubungi Chef Naily Akmal.... Wakakakaka...
No comments:
Post a Comment